• AMERIKAN DOLARI
    32,4504
    % -0,15
  • € EURO
    34,8290
    % -0,66
  • BIST 100
    %
  • £ POUND
    40,7959
    % -0,56
  • ALTIN (TL/GR)
    2.441,26
    % 0,23
  • ÇEYREK ALTIN
    4.048,00
    % 0,02
  • /TL
    %
  • /TL
    %

Banka Kartında Hesap Numarası Nerede Yazar?

Banka Kartında Hesap Numarası Nerede Yazar?

Banka kartında hesap numarası kartın ön yüzünde isminizin hemen altında yazmaktadır. Bazı bankalar hesap kartlarına bu numarayı bassalar da çoğunda kartlarda bu numara direkt olarak gözükmemektedir. Hesap numaranızı öğrenmek için müşteri hizmetlerini arayabilir ya da ATM’lerden menülerde ilgili seçenekleri seçerek öğrenebilirsiniz.

Hesap Numarası Nedir?

Hesap numarası, bir bankada hesap açtığınız zaman sizin hesabınızı spesifik olarak tanımlamak için kullanılan koddur. Hesabınıza ait olan kart üzerinde de bu numara çoğunlukla yazmaktadır.

Hesap numarası ile kart numarası karıştırılmamalıdır. Hesap numarası ile her türlü işlem yapılabilmektedir. Kendi hesabınıza ait para gönderme, ödeme, transfer gibi işlemlerde hesap numaranızı kullanabilirsiniz. Mobil bankacılık ya da internet bankacılığı işlemlerinde de hesap numaranı size lazım olacaktır.

Kart Numarası Nedir?

Kart numarası kartın ön yüzünde direkt olarak 4’lü gruplar halinde kodlanmış 16 haneli bir numaradır. Bu numara kesinlikle hesap numaranız ya da IBAN kodunuz değildir. Bu sadece sizin elinizdeki kartın numarasıdır. Hesap numaranız kartının ön yüzünün sağ alt köşesinde küçük şekilde yazılır.

IBAN Nedir?

IBAN kodu sizin hesabınıza ilişkin hesap numaranızın bulunduğu 26 haneli bir koddur. Bu kodun TR ibaresi ile başlaması gerekir. Kartın ön yüzünde sağ alt köşede bulunmaktadır.

TR ibaresi ile toplam 26 haneden oluşan bu kodun ilk 10 hanesi ülke kodu, kontrol basamakları ve banka kodundan oluşmaktadır. Geriye kalan 16 hane ise şube kodu ve hesap numarasıdır. Bu geriye kalan 16 haneli kodu hesap numarası olarak kullanabilirsiniz.

Bazı kartların üzerinde hesap numarası direkt olarak yazsa da çoğu kartın üzerinde IBAN kodu yazar. Fakat havale ve EFT gibi işlemlerde, para göndermede ya da para alma da hem hesap numarasını hem IBAN kodunu kullanabilirsiniz.

Hesap Numarası Bankalara Göre Değişir Mi?

hesap numarasi bankalara gore degisir mi

Banka kartında hesap numarası bankalara göre değişiklik göstermektedir. Yukarıda verilen bilgiler genel olarak doğru olsa da her bankanın kendine uygun bir sistemi vardır. Hesap numaranızı öğrenmeniz in en etkili yolu ATM’den hesap bilgileri bölümüne gitmektir.

Bazı bankalara ait hesap numarası nerede yazar bilgisini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  1. Ziraat Bankası: Ziraat Bankası’nda hesap numarası 16 hanelidir ve 26 haneli IBAN kodunun son 16 hanesi olarak alınabilir.
  2. Halkbank: Halkbank’ın IBAN kodu 12 haneden oluşmaktadır ve bu sayı dizisinin son 8 hanesi hesap numarası olarak kullanılabilir.
  3. Yapı Kredi: Yapı Kredi’nin IBAN numarası da 12 hanelidir ve son 8 hanesi hesap numarası olarak kullanılır.
  4. İş Bankası: İş Bankası’nın IBAN numarası 7 artı 4 basamaklı olarak kodlanır. Son 7 hanesi hesap numarasıdır.
  5. HSCB: Bu bankanın hesap numarası 12 haneden oluşmaktadır. Bazı bölgelerde 3 haneli bazı bölgelerde 4 haneli şube kodu vardır ve bu kod hesap numarasını önünde yazar yani toplamda 15 basamaklı sayının son 12 basamağı hesap numarasıdır.
  6. TEB: TEB’in hesap numarası 8 haneden oluşmaktadır ve önünde üç ya da dört haneli şube kodu bulunur.
  7. Akbank: IBAN numarası 26 haneli olan Akbank bu numaranın son 7 hanesini hesap numarası olarak tanımlamıştır.
  8. Garanti BBVA: Ön veya arka yüzeyinde IBAN ya da hesap numarası gibi bilgiler bulunmaz. Müşteri hizmetlerini arayarak öğrenebilirsiniz. Genel olarak Garanti’nin IBAN kodunun son 7 hanesi hesap numarası olarak bilinmektedir.
  9. PTT: Kartın ön yüzünde son kullanma tarihinin hemen altında küçük puntolarla yazılmış 8 haneli sayıdır.

Avans Maximil nasıl kapatılır? Bilgilerine de bakabilirsiniz.

YORUMLAR YAZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.