• AMERIKAN DOLARI
    32,5353
    % 0,23
  • € EURO
    34,7455
    % 0,02
  • BIST 100
    %
  • £ POUND
    40,5123
    % 0,09
  • ALTIN (TL/GR)
    2.491,53
    % 1,20
  • ÇEYREK ALTIN
    4.257,00
    % 0,51
  • BITCOIN/TL
    2055207,376
    % 3,49
  • ETHEREUM/TL
    99384
    % 1,60

Kredi Borcu Ne Zaman Yasal Takibe Girer

Kredi Borcu Ne Zaman Yasal Takibe Girer

Bazı durumlarda ticari ve bireysel kredilerin ödeme güçlüğü oluşabilmektedir. Bu nedenle finans kurumları ve bankalar yasal haklarını kullanarak, kurumlarına bağlı olan avukatlık büroları vasıtasıyla icra mahkemelerine başvurarak, yasal işlem başlatabilmektedir. Ancak bu durum ödeme güçlüğü çekildiği süreçten itibaren başlamamaktadır.

Kredi Ödenmemesi Durumunda Oluşabilecek Süreç

Bankalardan alınan kredilerin geri ödenememesi durumunda işletilen süreç hemen hukuksal yollara taşınması ile sonuçlanmaz. Öncelikli olarak banka, kurumsal yetkilileri vasıtasıyla kredilerin yasal takibe girmemesi için ödenmesi gereken tutarı talep eder. Kredi borcu ne zaman yasal takibe girer  kısaca anlatmak gerekirse, bankalar ortalama 2 ay gibi bir sürede idari takip sürecini başlatırlar. Bu süreçte borcunuzla ilgili henüz yasal işlemler başlatılmamış olup, borcu nasıl ödeyebileceğinizle ilgili taksitlendirme, yapılandırma vb. konular için Banka sizinle iletişime geçecektir. İdari takip sürecinde de bir gelişme olmaz ise, ortalama 3 ay sonunda yasal takip süreci başlar. Bu süreçtede eğer geri dönüşüm sağlanmazsa, Banka hesapların kapanış işlemini gerçekleştirerek müşteri ilişkisini sonlandırma yoluna gidebilir. Ancak bu durum her banka için geçerli değildir. Ardından anlaşmalı olduğu avukatlık büroları veya varlık yönetimi şirketlerine dosyayı devrederek kendi sisteminden çıkarır. Bu süreçten sonra artık borçlu, avukat veya varlık şirketi ile görüşmelerini sürdürür. Avukatlar veya varlık şirketleri görüşmelerden olumlu sonuç alamazsa, bağlı bulunduğu ilçedeki İcra Dairesi’ne başvurarak borçluyu icraya vermek suretiyle kredi borcu tahsilinde yasal hakkını kullanmış olur. Bu süreçten sonra yapılacak olan her tebligat yasalar kapsamına girmektedir.

 Kredi Borcu Ne Zaman Yasal Takibe Girer

Kredi borcu yasal takibe bankaların kendi iç tüzükleri ve politikaları gereğince aldıkları kararlar neticesinde değişebilmektedir. Ancak bu süreç çok da uzun bir dönemi ifade etmemekle birlikte 6 ay – 12 ay arasında değişmektedir. Borçların zaman aşımına girmesi gibi bir süreç söz konusu değildir. Avukat tahsil edemezse kredi borcu icra davası 10 yıl gibi bir sürede kapanır. Ancak bu dosyanın kapanması tekrar açılamayacağı anlamına gelmemektedir. Dosya 10 yıl geçmesine rağmen tekrar açılabilmektedir.

 Kredi Yasal Takibe Girdiği Anda Yapılması Gerekenler

Öncelikle olarak, tabii ki de yasal takibe girmeden banka ile anlaşmak en kolay yöntemdir. Ancak, kredi borcunun yasal takibe girmesinin ardından avukat veya varlık şirketleri ile diyaloglar oldukça önem taşımaktadır.

Kredi borcu için anlaşma yoluna gidilmelidir. Kredinin ödenmemesinin sebebi maddi varlık durumunda güçlük çekmek olduğu için karşı tarafa durum aktarılarak uygun taksit seçenekleri ile borcun geri ödenmesinin sağlanması gerekmektedir. Eğer, borç ödenemezse borcu temin etmekle yükümlü olan kurum icra yoluna giderek tahsilat gerçekleştirme seçeneğine başvurur.

YORUMLAR YAZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.