• AMERIKAN DOLARI
    34,3700
    % 0,12
  • € EURO
    36,5254
    % -0,29
  • BIST 100
    %
  • £ POUND
    43,8469
    % -0,87
  • ALTIN (TL/GR)
    2.872,24
    % -0,75
  • ÇEYREK ALTIN
    4.870,00
    % -0,65
  • BITCOIN/TL
    3075342,709
    % 4,21
  • ETHEREUM/TL
    113353
    % -0,57

Konut Kredisi Masrafları Nelerdir? (Detaylı Anlatım)

Konut Kredisi Masrafları Nelerdir? (Detaylı Anlatım)

Konut kredisi masrafları, ev sahibi olmak isteyen kişilerin bankalardan konut kredisi alacakken kafasını kurcalayan detaylardan yalnızca birisidir. Son zamanlarda duyurulan konut kredisi faiz indirimleri gibi şeyler insanları ev almak için kredi çekmeye yöneltmektedir. Bu da onları bankaların uyguladıkları faizleri ve masrafları araştırmaya yönlendirmiştir. Bu yazımızda aklınızdaki soru işaretlerini kaldıracağız. Mortgaga hakkında merak ettiklerinizi yazımızdan inceleyebilirsiniz.

Konut Kredisi Almak

Konut kredisi almak özellikle de bahsettiğimiz son faiz indirimleriyle beraber oldukça rağbet görmektedir. Hayalini kurduğunuz eve ulaşabilmek için nakit sıkıntısı çekiyorsanız ya da son yıllarda herkesi rahatsız eden ev fiyatlarının yüksekliğinden siz de şikayetçiyseniz konut kredisi oldukça mantıklı bir çözüm olabilir. Kirada kalıp her ay kira ödemek yerine, size uygun olan bankadan konut kredisi çekebilir, yine sizin uygunluğunuza bağlı vadelerde her ay kiraymış gibi bankaya taksit yatırabilirsiniz. Bu taksitler bittikten sonra siz de artık bir ev sahibi olmuş olursunuz. Böyle bakıldığı zaman konut kredisi çekmek oldukça mantıklıdır. Tabii hangi bankadan çekeceğiniz de önemli bir sorudur. En iyi faiz oranlarını ve size uygun uzunlukta vade fırsatı sağlayan bankayı bulmanız gerekir. Konut kredisi masraflarının da uygun olduğu bir banka sizi oldukça rahat ettirecektir.

Konut Kredisi Faiz Oranları

Konut kredi için uygulanan masraflar ile faiz oranları geçtiğimiz senelere nazaran daha uygundur. Son güncellemeyle beraber Ziraat Bankası, Halk Bank ve Vakıf Bank devletin uyguladığı indirimi ilk bünyesine taşıyanlardır. Bu bankalar 500.000 TL’ye kadar %0,99 faiz uygulamaya başlamışlardır. Bununla birlikte konut kredisi taleplerinde büyük patlama görülmüş ve 2019 yazında 6 milyar liralık bir konut kredisi çekimi hesaplanmıştır. Bu canlanan konut kredi taleplerinin ardından vatandaşın bir diğer merakı olan masraflar ve ek ücretler araştırılmaya başlanmıştır.

Konut Kredisi Masrafları Nelerdir?

Bankaların konut kredisi masrafları , BDDK yani Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu tarafından belirlenmektedir. Burada uygulanan kredi yasaları sayesinde bankaların vatandaşlara uygulayabileceği konut kredisi masrafları belirlenmektedir. Bankalar resmi olarak bakıldığı zaman tahsis ücreti dışında kendi getirdikleri herhangi bir ücret uygulayamazlar. Yani sizlere ödeme planı ücreti, ödeme planı değiştirme ücreti, istihbarat ücreti ya da kredi işlem faturası ücreti gibi resmi olmayan bir masraf sunma gibi bir seçenekleri yoktur. Ayrıca uygulanacak olan kredi tahsis ücreti de alacağınız kredi miktarının binde beşinden fazla asla olamaz.

  • 3 Ekim 2014 tarihinde belirlenen finansal tüketiciden alınacak olan ücretlere ilişkin usul ve esaslar hakkındaki yönetmelikte de belirtildiği gibi banka sizden sadece kredi tahsis ücreti, ekspertiz ücreti ve taşınmaz rehin tesis ücreti alabilir.
  • Ayrıca bankalar kişiye ve uygulanacak kredi miktarına göre belirlenen hayat ve konut sigortaları da yapmaktadırlar.
  • Zorunlu olarak DASK ücreti alan bankalar da bulunur.

Kredi Tahsis Ücreti Nedir?

Kredi tahsis ücreti konut kredisi için ödeyeceğiniz masraflardan biridir. Bankalardan en çok duyduğunuz ödeme ve masraf çeşidi bu kredi tahsis ücretidir. Aslında ismi ne kadar yabancı gelse de bu ücret bildiğimiz ‘dosya masrafı’dır.  Bu kredi tahsis ücretinin resmi olarak belirlendiği miktar çekeceğiniz konut kredisinin maksimum binde beşidir. Bankalar size bundan daha fazla bir miktar teklif bile edemez. Dosya masrafı olarak alınan bu ücreti geri alma şansınız da bulunmaktadır. Oturduğunuz ilçenin tüketici hakları heyetine gidip başvuruda bulunma şansınız vardır. Kesin olarak geri verilir denilmese de, uğraştıktan sonra alma şansınız bulunmaktadır.

Ekspertiz Ücreti Nedir?

Ekspertiz ücreti konut kredisi masraflarından bir tanesidir. Konut kredisi alacaksanız bankaya alacağınız konutun değerini kendiniz belirtmezsiniz. Bir eksper ile alacağınız evin gerçek değeri ölçülmeli ve bankaya resmi rakamlar verilmelidir. Bu eksperler eve gelip, incelemeyi yaparlar ve bankaya kendileri evin gerçek değerini sunarlar. Bu uzman kişiler bankalar tarafından ayarlanabilmektedir. Ekspertiz ücretini de bankalar değil, siz ödersiniz. Bu da konut kredisi masraflarının içinde olan bir ücrettir. Ekspertiz ücreti kredinin miktarına ve faiz miktarına göre değişiklik gösterebilmektedir. Ayrıca konut kredisini çekeceğiniz bankaya göre de birtakım değişiklikler göstermek imkânı bulunmaktadır.

Taşınmaz Rehin Tesis Ücreti Nedir?

Taşınmaz rehin tesis ücreti konut kredisi masrafı olan bir ücrettir. Bu taşınmaz rehin tesis ücreti halk arasında İpotek rehin ücreti olarak da bilinmektedir. Konut, gayrimenkul ve arsa kredisi alacak olan kişilerden ipotek rehin ücretini alırlar. Bu da konut kredisi masrafları bölümüne yansıyan bir ücrettir. Bu ücret de bankadan bankaya değişiklik gösterebilen bir ücrettir. Son rakamlara baktığımız zaman 110 TL ile 354 TL arasında değişiklik göstermektedir. Tabii dediğimiz gibi her bankanın kredi masrafları değişiklik gösterebilir.

Ziraat Bankası Konut Kredisi Masrafları Ne Kadardır?

Ziraat Bankası konut kredisi masrafı, Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu’nun uyguladığı masraflarla aynıdır. Konutun değerini göz önünde bulundurarak 573 TL ile 2068 TL arasında değişen bir ekspertiz ücreti alıyor. Taşınmaz rehin tesis ücreti 153 TL civarında olan Ziraat Bankası’nda kredi tahsis ücreti de çekilecek kredi miktarının %0,50si olarak belirlenmektedir. Uygulanması gereken zorunlu sigortalar da kişiye ve çekilecek kredi oranına göre değişiklik göstermektedir. Genelde uygulanan oranlara baktığımız zaman ortalama 110 TL Hayat Sigortası ve 180 TL de Konut Sigortası olarak söyleyebiliriz. Ziraat Bankası’nın DASK ücreti de ortalama 50 TL’dir.

Vakıfbank İçin Konut Kredisi Masrafları

Vakıfbank konut kredisi masrafları çerçevesinde iki farklı konut kredisi seçeneği sunmaktadır. Biri bankanın kendi hizmeti olan %1,49luk faizli konut kredisidir. Diğeri de Bankacılık Denetleme  ve Düzenleme Kurumu’nun uygun gördüğü indirimli yani %0,99luk sunulan konut kresidir. Bu bankada kişinin çekeceği konut kredisi miktarının %0,5i kadar kredi tahsis ücreti almaktadır. Bunun yanında ipotek için uyguladığı rehin ücreti 350 TL olarak, ekspertiz ücretini de yine konuta bağlı olarak 1000 TL ile 3000 TL arasında almakta olan bir bankadır. Bankanın sözü edilen faiz oranları ve kalemleriyle birlikte yıllık kişiye 12.9luk bir maliyet ve masraf çıkarmaktadır. Vakıfbank’ın uyguladığı zorunlu hayat sigortası ortalama 310 TL’dir. Ödemelerinizde gecikme olması durumunda banka her ihbarname için sizden 7.80 TL gecikme masrafı alır.

İLGİLİ İÇERİK: Kentsel Dönüşüm Kredisi Veren Bankalar (DETAYLI ANLATIM)

Halkbank’ta Konut Kredisi Masrafları Ne Kadar?

Halkbank konut kredisi masrafları da yine bahsettiğimiz Vakıfbank ve Ziraat Bankası gibi Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu’nun uygun gördüğü oranlarla belirlenmiştir. Konut kredisi masrafları Halkbank’ın ‘Canım Evim Konut Kredisi’ başlığı altında çekeceğiniz kredi miktarına göre belirlenmektedir. Bu bankada 15 sene vadeye kadar yüzde 1.39 faizle kredi çekme seçeneğiniz bulunur. ‘Hesaplı Evim’ konut kredisini tercih edecekseniz eğer son yılların indirimi olan %0,99 faizle kredi çekebilme imkânınız vardır. Halkbank’ta konut kredisi çekecekseniz eğer ekspertiz ücretini 800 TL olarak ödersiniz. Bu bankanın taşınmaz rehin tesis ücreti de 155 TL olarak belirlenmiştir. Her bankaya ödeme zorunluluğunuz olan kredi tahsis ücreti de, çekeceğiniz kredinizi %0,5i olarak uygulanacaktır. Halkbank %0,99 faizle konut kredisi çekebileceğiniz ‘Hesaplı Evim’ projesi için yıllık 12.8’lik bir maliyet sunmaktadır. Yine diğer bankalarda olduğu gibi hayat ve konut sigortası size ve seçtiğiniz konuta göre değişiklik gösterecektir.

YORUMLAR YAZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.