• AMERIKAN DOLARI
    32,3869
    % -0,12
  • € EURO
    34,5706
    % -0,69
  • BIST 100
    %
  • £ POUND
    40,4674
    % -0,88
  • ALTIN (TL/GR)
    2.386,41
    % -1,99
  • ÇEYREK ALTIN
    3.915,00
    % -1,99
  • BITCOIN/TL
    1935925,111
    % -5,52
  • ETHEREUM/TL
    95945
    % -7,29

Atm’de Yutulan Kart Nasıl Geri Alınır?

Atm’de Yutulan Kart Nasıl Geri Alınır?

ATM’de yutulan kart geri almak için, eğer işlem yaptığınız ATM banka şubesinin önünde ise hemen içeriye görevlilere söyleyebilir ve makineyi açtırarak kartınızı geri alabilirsiniz. Bunu yapabilmek için kartın size ait olması gerekmektedir ve kimliğinizi teyit edecek bilgiye sahip olmanız gereklidir. Eğer ATM banka şubesinin hemen önünde ise şanslısınız demektir.

Olumsuz olan durum ise banka kartınız uyutan ATM’nin banka şubesinin dışında, iş merkezinde, otogarda, metro istasyonunda ya da cadde üzeri gibi şubeden uzak yerlerde bulunmasıdır. Bu durumda ATM’nin bağlı olduğu şubeyi bulup başvuru yapmanız ve banka görevlilerinin işlerinin durumuna göre gelip kartınızı makineden almalarını beklemeniz gerekir. Fakat bugün içindeki yoğun iş durumundan dolayı çok zor bir durumdur.

Banka görevlileri aslında ATM’lerin içine belirli gün ve saatlerde para koymak için gelmektedirler. Böyle zamanlarda yutulan kartları alma gibi işlemler de yapmaktadırlar. Dolayısı ile bankaya ulaşmanın zor olduğu durumlarda kartınız gelen görevliler ne zaman gelirse o zaman alınabilir. Fakat bu çok uzun bir yoldur ve bunu beklemesi çok sıkıntılıdır. Dolayısıyla eğer kartınızı yutan ATM banka şubesinden uzaktaysa şubenizi arayarak ATM’de yutulan kartınızı iptal ettirmek ettirmeniz ve yenisini talep etmeniz gereklidir.

ATM Nedir?

ATM halk arasında bankamatik olarak da bilinen Kredi veya banka kartlarınız ile para çekme, yatırma, gönderme ve havale gibi birçok bankacılık işlemlerini gerçekleştirmenizi sağlayan makinedir.

Bankamatikler ATM kartı ile çalışır. Eskiden ATM’leri kullanabilmek için sadece o bankaya ait kart kullanmanız gerekirken şu an herhangi bir ATM de başka bankaların kartını da kullanabilirsiniz.

ATM’ler Kartı Neden Yutar?

atmler karti neden yutar

ATM’lerin kartı yutmasının sebebi, bankalara bağlı olan bu makinelerin hem kendileri için hem de kart sahibi olan müşteri için tehlikeli bir durumla karşı karşıya kalmasıdır. Bu yutma işlemek geçici bir süre için el koymadır. ATM’de yutulan kartların yutulma sebepleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Kart şifresini 3 kere yanlış girmek
  • Bazı kredi kartı borçlarından dolayı kartın banka tarafından iptal edilmesi
  • Son kullanım tarihi geçmiş kartların banka tarafından otomatik olarak kullanım dışı bırakılması
  • Kullanılan karta ait çalıntı veya kayıp ihbarı bulunması
  • ATM de teknik bir arıza olması
  • ATM ye dolandırıcılık yapmak amacıyla yerleştirilmiş bir kopyalama cihazı olması

ATM’nin Başından Ayrılmamak Gerekir!

Yutulan kartın başından ayrılmamak önemlidir. Eğer ATM bir kartınızı yuttu ise öncelikle yapabileceğiniz en mantıklı şey bankayı arayarak kartınızın iptalini istemektir. Bankadan kartınız bloke edildi bildirimi alana kadar ATM’nin başına sakın ayrılmayın. Çünkü kartınızı ATM’nin yutma sebebi bazı dolandırıcıların tuzaklar kurması ve kamera yerleştirerek şifrelerinizi öğrenmesi olabilir. Aslında bu durumda kartınız yırtılmamış sadece kötü niyetli kişilerin eline geçmiş oluyor ve sizin hesabınızdan çeşitli harcamalar yapabiliyorlar. Hırsızların bu tuzağına düşmemek için kartınız yutulduğunda bankanızı arayarak kartınızı iptal ettirmeli bloke işlemi gerçekleşene kadar kesinlikle ATM’yi terk etmemelisiniz.

Yutulan Kart Gelene Kadar Ne Yapılır?

Yutulan kart geri gelene kadar işlemlerinizi ATM’lerin kartsız işlem seçeneğinin kullanarak kolay bir şekilde halledebilirsiniz.

ATM’de yutulan kartınız varsa bu kart banka tarafından iptal edilir ve size yenisi gönderilir. Bu yeniden gönderme işlemi bir hafta kadar süreceği için bu sırada para çekmek ya da yatırmak ya da transfer gibi bazı ödemeler yapmak istiyorsanız kartsız işlem seçeneği ile mağdur olmadan işlemlerinize devam edebilirsiniz.

Eğer kartı ait kişisel bilgileri bilmiyorsanız bankanın size bu konuda da yardımcı olacaktır. Parmak okuyucu cihazları, akıllı telefonlar yardımı ile QR kodu ve Mobil imza gibi çeşitli doğrulama seçeneklerini kullanarak işlemlerinize kartsız şekilde devam edebilirsiniz.

Ayrıca Garanti Kartı başvurusu hakkında bilgileri inceleyebilirsiniz.

YORUMLAR YAZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.